立即註冊
QQ登錄

只需一步,快速開始

%33%6c%78%56%6c%4c%31%70%71%36%79%38%33%30%42%35%38%6d

佛圖網

搜索
我的導航

北京微杂院 ZAOstandardarchitecture

[複製鏈接]
佛教精舍 發表於 2015-12-16 13:35:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
由专筑网孙云鹏,刘庆新编译
QQ截图20151215173703.jpg

来自事务所的描述。茶儿胡同(茶叶胡同)是嘈杂大栅栏地区中一个安静的地方,距离在市中心的天安门广场一公里, 茶儿胡同8号是典型的“大杂院”(大杂乱,庭院),曾有超过十几户人家在此居住。在过去的五十年里每个家庭在院子里建造了属于自己的附加小厨房。这些特殊密度形成的附加结构通常被视为城市的废料,在过去几年的整治措施中,这些构造几乎都被自动消灭了。
QQ截图20151215173740.jpg

From the architect. Cha’er Hutong (hutong of tea) is a quiet spot among the busy Dashilar area, situated one kilometre from Tiananmen Square in the city centre. No.8 Cha’er Hutong is a typical “Da-Za-Yuan” (big-messy-courtyard) once occupied by over a dozen families. Over the past five decades each family built a small add-on kitchen in the courtyard. These add-on structures form a special density that is usually considered as urban scrap and almost all of them have been automatically wiped out with the renovation practices of the past years.
QQ截图20151215173749.jpg


QQ截图20151215173731.jpg


QQ截图20151215173811.jpg



QQ截图20151215173821.jpg


QQ截图20151215173837.jpg



在这个项目中,建筑师试图重新设计,改造和再利用这些非正式附加结构而不是去单纯的拆除他们。在此过程中,他们打算承认附加结构作为一个重要的历史见证和在北京的现代公民生活中已经常常被忽视的胡同文化的重要体现。
QQ截图20151215173829.jpg

In this project the architects tried to redesign, renovate and re-use the informal add-on structures instead of eliminating them. In doing so, they intend to recognize the add-on structures as an important historical layer and as a critical embodiment of Beijing’s contemporary civil life in hutongs that has so often been overlooked.
QQ截图20151215173848.jpg



QQ截图20151215173908.jpg


与仍然住在院子里的家庭共同生活,由胶合板建造的九平方米的儿童图书馆插入在现有建筑物的坡屋顶下。在一个大的白蜡树,其中一个厨房被设计成做了一个六平方米的由传统的蓝灰色的砖建造成的迷你艺术空间。其外观,由砖铺的梯级的小楼梯通向楼顶,在那里人们可以伸手触及到白蜡树的树叶和枝干。凭借在Cha'er胡同四合院小规模的干预,建筑师尝试加强社区之间的联系,以此来丰富当地居民的胡同生活。一个孩子可能会在放学后在他们的父母来接他们之前在这里停留,挑选出最喜欢的书,在迷你的空间里面阅读。或者,孩子可能爬到楼顶或坐在树荫下,与在熟悉的,但新的空间里生活的中老年人享受一个舒适的谈话。
QQ截图20151215173915.jpg

In symbiosis with the families who still live in the courtyard, a nine-square-metre children’s library built of plywood was inserted underneath the pitched roof of an existing building. Under a big ash tree, one of the former kitchens was redesigned into a six-square-metre mini art space made from traditional bluish grey brick. On its exterior, a trail of brick stairs leads up to the roof, where one may delve into the branches and foliage of the ash tree. With the small-scale intervention in the Cha’er Hutong courtyard, the architects try to strengthen bonds between communities, as well as to enrich the hutong life of local residents. A child may stop by after school, pick out a favourite book, and read in his little niche before getting picked up by the parents. Or the kids may climb up onto the roof, sit in the shade, and engage in a cosy conversation with the elderly in a familiar but new space.

QQ截图20151215173931.jpg


QQ截图20151215173940.jpg


QQ截图20151215173945.jpg


QQ截图20151215173953.jpg


QQ截图20151215173959.jpg


QQ截图20151215174019.jpg










行深致远,造就心灵佛图——佛教图片分享平台——佛图网www.photobuddha.net
回復

使用道具 舉報

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 立即註冊

本版積分規則

%33%6c%78%56%6c%4c%31%70%71%36%79%38%33%30%42%35%38%6d

Archiver|小黑屋|手機版|佛圖網 分享按钮

GMT+8, 2022-10-8 07:13 , Processed in 1.114536 second(s), 40 queries , Gzip On.

Copyright © 2014 佛圖網

快速回復 返回頂部 返回列表